Geeft veel keuze; vrijheid of juist stress?

Gepubliceerd op 6 oktober 2022 om 11:52

Het huidige denkpatroon is dat hoe meer keuzevrijheid er is, des te beter het is. Kijk maar eens in de supermarkt, de keuze in wasmiddel of pastasaus is groot! Het is misschien verrassend, maar het tegenovergestelde is waar en dat is eigenlijk heel logisch.

Blogg van coach Wendy Damhuis over keuzestress

Stel je voor dat je op vakantie wilt en je bent avond na avond bezig om de perfecte plek te vinden: uiteraard niet te duur, maar wel het idyllische huisje, perfect dichtbij het strand en alles binnen handbereik. Eindelijk lijk je het dan toch gevonden te hebben. Je verwacht er uiteraard heel veel van, want je hebt er veel moeite en energie ingestoken.

Dan kun jij je het ook wel voorstellen, dat je des te meer teleurgesteld bent als het toch niet het ideale plaatje blijkt te zijn dat jij in je hoofd had. Want wat blijkt: hoe meer moeite en energie je in je keuze steekt, des te blijer je wilt zijn met het resultaat. Foute keuzes doen dan meer pijn. Een mooi filmpje (of boek) hierover is “the paradox of Choice' van Barry Schwartz.

Wees je er dus van bewust, dat het hebben van veel keuzes helemaal niet zo fijn is. Het kost dus meer tijd en energie om tot een keuze te komen. En als je dan een keuze hebt gemaakt, dan is de kans groter dat deze verkeerd voelt. Er waren immers nog zoveel andere mogelijkheden? Het is daarom helemaal niet verkeerd je keuzes af en toe te beperken tot 2 of 3. Op deze manier kun je veel bewuster en makkelijker een keuze maken. 

 

En vergeet niet: wat je ook kiest, het is altijd goed! Ook al kies je verkeerd, door je gemaakte keuze heb je nieuwe inzichten verkregen waardoor je weer verder kunt. Je kunt een nieuwe keuze maken gebaseerd op deze ervaring. Een verkeerde keuze is dus geen falen, ook al wordt dit vaak wel zo ervaren. De kunst is echter om zelf de verantwoordelijkheid op je te nemen van de 'foute' keuze en het niet af te geven op je omgeving of de omstandigheden. Sta er bij stil en leer er van. Juist van ‘foute’ keuzes leer en groei je als je er de verantwoordelijkheid voor neemt. 

Daarnaast maak je een keuze niet voor eeuwig, dus ook al voelt het even vervelend als de keuze niet juist is, zorg dat je ervan leert en weer verder gaat. En zorg dat je de keuzes BEWUST maakt, in plaats van je mee te laten voeren door de stroom. Of maar iets te doen omdat het toevallig zo uit komt. Sta steeds bij jezelf stil of dit iets is wat JIJ daadwerkelijk wilt. Het is immers JOUW KEUZE!!

Nu je dit bovenstaande hebt gelezen, zul je het met mij eens zijn, dat je deze keuzestress zo 1 op 1 op het kiezen van een loopbaan of studie kunt leggen. Ja er is veel keuze, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Kijk alleen al naar het aantal studierichtingen die er zijn.

Maar als je door zelfonderzoek beter zicht hebt op wie je nu echt bent en wat je wilt, dan kun je de keuzes verminderen tot 2 of 3. En dan kies je bewust, in plaats van een baan aan te nemen die toevallig vrijkomt. En natuurlijk kan altijd blijken dat dit toch niet helemaal de plek is die precies bij je past. Gelukkig zit je er niet aan vast tot aan het einde van je leven. Je leert er sowieso van en neemt deze ervaring weer mee. Op naar de volgende keuze! 

Wil je meer weten over falen, hoge verwachtingen en keuzestress? Voor deze blog ben ik geïnspireerd geraakt door Rosa Surachno, schrijfster van Generatie Ei en door Barry Schwartz, schrijver van The paradox of Choice. 

 

geschreven door Wendy Damhuis

 

Blogg van coach Wendy Damhuis over keuzestress