Cognitief Paardencoaching

Eerst even wat achtergondinformatie: De methode cognitief paardencoaching is ontwikkeld door drs. Wendela den Tonkelaar, een van de bekendste paardencoaches van Nederland. Het is een methode die gebaseerd is op de nieuwste inzichten in de psychologie en op jarenlange ervaring met mensen en paarden. Vanuit deze methode wordt er vanuit psychologische modellen naar concrete resultaten gewerkt, zonder zweverige poespas. Er wordt altijd een terugkoppeling gemaakt naar het dagelijkse leven, zodat je er ook echt wat aan hebt.

Wat bij deze methode ook erg belangrijk is, is het welzijn van de paarden. Ik werk alleen samen met paarden die volledig in balans zijn en die plezier hebben in het spiegelen. Cognitief Coachen met PaardenTM is dan ook een van de meest paardvriendelijke methodes van paardencoaching.

Maar wat houdt cognitief paardencoaching precies in? 

Cognitief paardencoachen is eigenlijk een bijzondere manier van coaching waarbij je paarden inzet om mensen te helpen met hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Het draait om samenwerken met deze intelligente en gevoelige dieren. De kernpunten van deze manier van coachen zijn:

paardencoach Wendy Damhuis in Oldenzaal en omgeving Enschede
 1. Samenwerking met paarden: Je werkt samen met een paard tijdens de sessies. Paarden zijn super gevoelig en pikken jouw emoties en signalen gemakkelijk op. Ze reageren op hoe jij je voelt en gedraagt, zonder dat je een woord hoeft te zeggen. En hier is niks zweverigs of geks aan: Paarden hebben als kudde- én vluchtdier namelijk veel aandacht voor nonverbale communicatie. Wij gebruiken 85% nonverbale signalen, waarvan 95% onbewust. Het paard maakt dit onbewuste deel bewust door er op te reageren. Dat wat bewust is geworden, kun je over nadenken en dus veranderen. 
 2. Zelfreflectie: Tijdens de sessies kijken we naar hoe je je gedraagt en voelt terwijl je met het paard omgaat. Dit helpt je om dieper over jezelf na te denken en te begrijpen waarom je sommige dingen doet. Vaak komt dit overeen met iets uit het dagelijkse leven wat je graag anders zou willen doen. De eerste stap is om jouw gedrag bij het paard te veranderen, zij geeft je namelijk elke 30 seconden een nieuwe kans. Ben je hier vertrouwd mee? Dan kunnen we dit vertalen naar de praktijk.
 3. Leermomenten: Het paard gedraagt zich als een spiegel voor jouw innerlijke processen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met zelfverzekerd zijn, zal het paard reageren op je onzekerheid, en dat kan een eye-opener zijn. Vervolgens kun je hier tijdens het paardencoachen mee oefenen, om de opgedane vaardigheden vervolgens te vertalen naar je dagelijkse leven.
 4. Ervarend leren: Dit is leren door te doen en te ervaren waardoor je  90% onthoudt in plaats van 10% of 20% bij lezen of kijken.
 5. Omgaan met emoties: Je kunt ook dit soort coaching gebruiken om met emotionele problemen om te gaan, zoals angst of stress. Het kan je helpen om je beter te voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 6. Doelgericht: Net als bij gewone coaching stel je doelen voor jezelf aan het begin. Het werk met de paarden helpt je deze doelen te bereiken.

Cognitief paardencoachen is dus een leuke en unieke manier om aan jezelf te werken. Het is niet bedoeld als vervanging voor traditionele psychotherapie of counseling, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn voor mensen die baat hebben bij een ervaringsgerichte benadering van persoonlijke ontwikkeling en groei.

Voor wie is paardencoaching geschikt?

Voor degene die nieuwsgierig is en open staat voor wat je van een paard kan leren. En eigenlijk kun je met veel diverse vragen terecht, bijvoorbeeld:

 • Als je op zoek bent naar balans in je leven (persoonlijke thema’s).
 • Als je werkgerelateerde vragen hebt over bijvoorbeeld leiderschap, authenticiteit, gedrag ten op zichte van collega's etc.
 • Als je graag wilt ontdekken wat jouw talenten zijn of juist je valkuilen.
 • Om te ontdekken wat écht belangrijk voor je is.
 • Als je weer grip wilt krijgen op een situatie.
 • Of als je een dilemma hebt waar je echt niet uit komt, op welk vlak dan ook.
 • En je kunt ook zonder vraag terecht. Een sessie met een paard is een geweldige ervaring en geeft (ongevraagd) mooie inzichten over jezelf.

 

Ik werk niet met vaste trajecten, dat betekent dat je voor 1 sessie komt en betaald. Heb je interesse in nog een sessie of wil je dat wat tijdens een sessie naar boven kwam verder uitwerken in een vervolgsessie? Dan is dat altijd mogelijk.

Een paardencoachsessie houdt in dat we beginnen met een korte intake waarin we de coachvraag helder maken. Vervolgens krijg je een korte uitleg en dan gaan we naar buiten; aan het werk met het paard. We sluiten vervolgens op kantoor af met een nabespreking. 


De paarden die betrokken zijn bij paardencoaching

De paarden die worden ingezet voor het coachen zijn hiervoor getest en goedgekeurd. Daarnaast beleven zij er duidelijk plezier aan. (Dit is voor mij overigens een voorwaarde). Ik zal ze hier kort voorstellen.

Coachpaard Lady Levi

Levi woont sinds 2015 bij ons, ze is een Tinker en komt van oorsprong uit Ierland. Ze is rustig, lief, betrouwbaar en een kei in spiegelen. Ze heeft duidelijk plezier aan het coachen en laat clienten vaak lachen door haar interventies.

coachpaard Levi bij paardencoach Wendy Damhuis

Coachpony Mevrouw Miny

Miny is een shetlander van 13 jaar en zij is gelijktijdig met ons in Oldenzaal komen wonen. Ze is een ontzettende knuffel en erg nieuwsgierig. En zoals de meeste shetlanders: erg ondeugend. Ze neemt haar taak als coachpony erg serieus.

Pony Miny bij paardencoach Wendy Damhuis

Toekomstig coachpaard Miss Melody

Bovenstaande 2 dames hebben sinds september '23 gezelschap van onze 3 jarige italiaanse Haflinger Melody. Melody is een ontzettend nieuwsgierig en aanhankelijk paard, die het liefst de hele tijd met je mee loopt. Als ze wat ouder is en geschikt blijkt dan zal ze ook ingezet worden voor het paardencoachen. Ze is een slimme en gevoelige dame, die mij nu al geregeld een spiegel voor houdt. 

toekomstig coachpaard van paardencoach Wendy Damhuis

Interesse in een paardencoachsessie?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag weten wat coachen met paarden voor jou kan betekenen? Of wil je een sessie plannen? Neem dan gerust contact op of bel/app naar 06 45156005.