Wie wil je worden?

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 11:37

Tot mijn grote verbazing zag ik afgelopen tijd de volgende slogan veelvuldig langskomen op een reclamebord van een opleidingsinstituut: Wie wil jij worden? Ik hoop toch dat je deze vraag volmondig met ‘mezelf’ hebt beantwoord!!

 

De bedoeling van het opleidingsinstituut was natuurlijk dat je deze vraag met een beroep zou beantwoorden.

Waarom maakte ik mij zo druk over deze ogenschijnlijk onschuldige vraag? Dat komt omdat deze vraag impliceert dat jij je functie bént. Niks meer, niks minder. Dat jij als persoon dus alleen maar de accountant bent, of de timmerman, of de dierenarts. Ik mag toch hopen dat je meer bent dan dat. Als eerste ben jij jezelf, in alle uniciteit! En daarnaast vervul je verschillende rollen: als vriend/vriendin, als vader/moeder, buurman/vrouw, als sportmaatje etc.

 

Stel je nou even voor dat je vindt dat je die functie bént. We nemen even de hierboven genoemde dierenarts. Je hebt je dus geïdentificeerd met je werk en dat is het. Wat ben je dan als je thuiskomt van je werk? Niks? Wat stel je dan voor je gevoel voor als je niet aan het werk bent? Niks! Grote kans dat jij je dan begraaft in je werk, want dan ben je tenminste iemand en tel je mee. Je weet immers niet beter, want je BENT dierenarts. Wat als je werk weg valt? En daarmee dus ook je identiteit? Dat voelt niet fijn, dat voelt eenzaam, leeg en kaal. Dat is eng. Nogmaals de vraag: Wie wil je worden? JEZELF!

 

Natuurlijk overdrijf ik hier ontzettend, maar geloof me, helaas komt dit voor. In meer en mindere mate.

 

Het is dus belangrijk om te weten wie je als persoon bent, zodat je met plezier naar je opleiding of je werk kunt gaan. Zodat je met plezier alle rollen kunt vervullen die op je pad komen. En mochten deze wegvallen, dan heb je in ieder geval jezelf nog!

 

Mijn conclusie is dus dat de vraag ‘Wie wil jij worden?’ een hele andere vraag is dan een vraag als ‘Welk beroep lijkt je interessant?’ De laatste vraag, of iets in die richting, hoort mijn inziens wél op een reclamebord thuis van een opleidingsinstituut.

 

Mocht je begeleiding nodig hebben bij de vraag ‘wie ben ik nu eigenlijk?’, dan kun je voor mij terecht voor een coach traject voor persoonlijke ontwikkeling.

Mocht je antwoord op de vraag willen hebben welke opleiding of baan past bij mij? Dan kun je een studiekeuze-, of een loopbaantraject bij mij volgen. Ook bij deze trajecten gaan we eerst op zoek naar wie je eigenlijk bent zodat je van daaruit de keuze kunt maken wát er nu bij jou als persoon past.

 

Nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact op!

 

geschreven door Wendy Damhuis