Overtuigingen

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 12:15

Ken je ze? Die beren op de weg? Je hebt een fantastisch idee, maar ineens krijg je de bibbers en komen er twijfels. Je ziet ineens teveel nadelen om vooral niet datgene te doen wat net nog zo leuk leek. En ach, waarom zou je ook risico's nemen. Wat je nu doet is toch ook goed. Grote kans dat je nu te maken hebt met de bekende belemmerende overtuigingen. En daar is wat aan te doen! 

Blogg van coach Wendy Damhuis over overtuigingen
Blogg van coach Wendy Damhuis over overtuigingen

Gedurende je leven krijg je overtuigingen mee. Vaak zijn ze onbewust aanwezig en hebben ze je geholpen te komen waar je nu bent. Deze overtuigingen hebben echter ook een andere kant: ze kunnen je belemmeren je verder te ontwikkelen of ze houden je tegen iets anders te gaan doen. Als dat het geval is, dan is het verstandig deze overtuigingen nader te gaan bekijken. 

Ik hoor je al vragen: 'Hoe weet ik dan wat mijn belemmerende overtuiging is?'

Nou, die kom je tijdens een loopbaantraject vanzelf tegen. Het zijn de beren op de weg die ineens opdoemen waardoor je niet verder kunt. Op het moment dat je daar aan toe bent, kun je de voor- en nadelen van een dergelijke overtuiging onderzoeken. Om vervolgens weer nader in te gaan op de vermeende voordelen. Zijn deze voordelen nog wel van toepassing? Of hebben ze hun dienst bewezen en is het tijd om ze achter je te laten. En de nadelen? Zijn het wel echte nadelen? Kun je deze nadelen laten vallen? Of ombuigen naar iets positiefs? 

 

Als dit (gedeeltelijk) lukt, dan lukt het ook je belemmerende overtuiging te veranderen naar iets positiefs waardoor je ruimte krijgt om verder te gaan. En dat voelt zo bevrijdend!

 

geschreven door Wendy Damhuis

Blogg van coach Wendy Damhuis over overtuigingen