Een interessante driehoek

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 10:27

Toen ik een tijd geleden het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe las, was één van de vele eyeopeners in dit boek de driehoek van Drukte, Meer en Contactverlies. Deze wil ik graag met jullie delen.

In ons leven worden we aangespoord om succesvol te zijn. Nu kun je dit laatste op verschillende manieren invullen, maar in de prestatiemaatschappij waarin wij leven ligt de nadruk toch vooral op succesvol zijn in werk, op inkomen en status. Om deze uiterlijke doelen te bereiken krijgen we het druk, en hoe meer we willen bereiken, des te drukker we het krijgen. Daardoor is de kans groot dat we contact verliezen met onze kernwaarden en de mensen (en ook de bezigheden) die echt belangrijk voor ons zijn. Doordat we dit contact verliezen, gaan we ons eenzaam en leeg voelen.

 

Maar hey: gelukkig weten we deze leegte op te vullen met nog meer drukte, meer werk en meer contacten op social media. Dit geeft op korte termijn wel een kick, maar geen echte vreugde of gevoel van zingeving. Het geeft juist een nog sterker gevoel van contactverlies en eenzaamheid. Dus ga je op zoek naar ‘meer’, want je wil dit verlangen vervullen (wat overigens niet op deze manier lukt). Zo blijft de driehoek in stand. En je wordt er niet gelukkiger op, wél drukker!

 

Nu je hier bewust van bent, kun je hier anders mee omgaan. Leg als eerste stap wat vaker de telefoon aan de kant en spreek in het echie met iemand af. Want zeg nou zelf: een echt gesprek met een vriend, of zelfs een onbekende, geeft toch een heel ander gevoel dan een berichtje via social media?

 

En als je dan toch zo goed bezig bent: ga voor jezelf eens na waar je echt blij van wordt. Wat vind je écht leuk om te doen? En wat zijn voor jou de belangrijkste 5 kernwaarden en welke betekenis geef jij hier aan? Zijn deze wel genoeg vertegenwoordigd in je huidige leven?

 

Even als voorbeeld: voor mij is de kernwaarde ‘vrijheid’ heel belangrijk. Toen ik hier achter kwam begreep ik eindelijk waarom ik liever zelfstandig werk dan voor een baas. Nu heb ik als zzp’er de vrijheid zelf mijn werkzaamheden en tijden in te delen. Ik heb de vrijheid te leren wat ik interessant vind en om eigen keuzes te maken. Nu ik kan leven naar mijn kernwaarden, geeft mijn werk mij veel meer voldoening en kan ik daarnaast meer mijzelf zijn. En daar word ik blij van!

 

Kom je er niet uit? Kom gerust langs voor een traject voor persoonlijke ontwikkeling, waar onder andere deze onderwerpen aan bod komen.

 

geschreven door Wendy Damhuis