Studiekeuze

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 21:31

“Hè hè, eindelijk een richting die bij mij past” en ze leunt opgelucht naar achteren.

Dit wordt al snel gevolgd door: “dit is namelijk wie ik ben” en ze wijst naar een rijtje bij elkaar horende branches en beroepen die we hebben geclusterd nadat we het kaartspel ‘beroepenschatkist’ hebben afgerond.

 

Op tafel liggen 3 richtingen van branches en beroepen. En natuurlijk is er 1 richting die nét iets interessanter is dan de andere 2, dus daar gaat ze thuis mee aan de slag. En dat is appeltje eitje: een kwestie van bijpassende opleidingen googelen en een top 10 maken met de zelfkennis uit de vorige sessie vers in haar achterhoofd. Deze top 10 brengen we vervolgens in de derde en laatste sessie terug naar een top 3.

 

Tijdens de eerste sessie hebben we onder andere haar drijfveren, kwaliteiten, interesses en eigenschappen in kaart gebracht en in een lijst gezet. Het is nu al te zien dat dit geheel in lijn ligt met de gekozen richting. Om een nog specifiekere keuze te kunnen maken, leggen we deze lijst naast de 10 gevonden opleidingen, en voilà: de top 3 springt er vanzelf uit!

 

Hoe mooi is het, dat een (aankomend) student zelf de ontdekking doet welke opleiding wél bij hem of haar past. En dan vol enthousiasme begint aan een nieuwe studie. Met ook nog een beetje meer zelfkennis en zelfvertrouwen op zak!

 

geschreven door Wendy Damhuis