Op zoek naar balans en meer plezier?

Gepubliceerd op 15 november 2023 om 09:10

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk die op zoek zijn naar meer balans. Balans tussen werk en privé, maar ook balans in alleen het privé- of werkleven. Doordat er onbalans is, lijkt het plezier verdwenen. Herken je dit? Lees dan verder; misschien kan de oefening die ik hieronder beschrijf je iets meer grip geven op je huidige leven.

 

Deze werkdruk, stress of onbalans die je ervaart, is er niet altijd geweest. Er was een periode dat alles goed was en dat je meer plezier ervaarde. Deze goede periode kan je inzicht geven in welke factoren voor jou belangrijk zijn om meer balans en plezier te ervaren. Door middel van onderstaande oefening krijg je helder wat deze factoren zijn. Deze kun je vervolgens naast je huidige situatie leggen: Welke factoren ontbreken en hoe kun jij je leven inrichten zodat ze wel aanbod komen?

 

Denk aan een periode, het liefst niet al te lang geleden, waarin je wél balans en plezier ervaarde. (Mocht je nu kinderen hebben, dan is het wenselijk een periode te kiezen dat de kinderen er al waren, anders is het lastig te vertalen naar je huidige leven.)

Probeer deze periode helder voor je te zien en opnieuw te ervaren. Geef daarbij antwoorden op de volgende vragen en schrijf deze voor jezelf op:

  • Wat maakte dat je toen balans en plezier ervaarde?
  • Wat voelde je toen en hoe uitte zich dit?
  • Waar heb je in die goede periode de meeste energie uitgehaald en waarom?
  • Wat had er in die goede periode niet weg moeten vallen omdat je dan ook het plezier was kwijtgeraakt?
  • Wanneer is het moment gekomen dat de balans en/of het plezier voor jou afnam en wat gebeurde er toen?
  • Mis je nog iets wat van belang is?
Blogg Balans van coach Wendy Damhuis

 

Nu je deze vragen hebt doorlopen kun je voor jezelf bekijken welke factoren je nu mist: dus wat kun je uit bovenstaande antwoorden leren voor je huidige leven? Je hebt nu een aantal belangrijke factoren en/of activiteiten/randvoorwaarden, misschien zelfs kernwaarden opgeschreven die voor jou essentieel zijn om je goed te voelen. Hoe kun je deze inbouwen in je huidige leven? Heb je hier hulp voor nodig van een naaste? Zo ja, ga dan met diegene in gesprek en leg je behoefte(n) uit. Maak een lijstje van de acties die je wilt ondernemen. Begin met iets kleins van je lijst en voeg steeds iets meer toe zodat je langzaam meer ruimte voor jezelf krijgt en wat meer balans en plezier ervaart.

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je tot de conclusie bent gekomen dat er meer ingrijpende veranderingen en besluiten nodig zijn die je niet zomaar 1,2,3 kunt nemen. Wil je daar over sparren? Kom dan vrijblijvend langs voor een kennismaking en dan kijken we samen hoe je dit vorm kan geven.

 

Succes en vooral: veel plezier!!

 

Vind je het leuk om je inzichten te delen? Altijd leuk, stuur mij dan een persoonlijk berichtje!