Train je mentale weerbaarheid

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 09:46

Je mentale weerbaarheid trainen.

In deze blog geef ik je een aantal tips om zelf je mentale weerbaarheid te trainen.

Mentale weerbaarheid zegt wat over hoe je omgaat met onverwachte omstandigheden. Ben je mentaal weerbaar? Dan heb je de veerkracht om met problemen en tegenslagen om te gaan. Je kunt deze onder andere trainen door:

 

  1. Positief te denken

Dat klinkt heel makkelijk, maar hoe doe je dat? Een eerste stap kan zijn om elke avond drie fijne momenten van de dag op te schrijven. Zo ga je met een positief gevoel slapen.

Of probeer negatieve gedachten eerst eens op te merken; vaak zijn ze er zonder dat je het door hebt. Op het moment dat je je er bewust van bent, kun je ze ombuigen naar iets positiefs.

 

  1. Dankbaar te zijn

Dankbaarheid helpt je om positief te denken en laat je sterker voelen. Als je dankbaar bent voor wat je hebt, wat je doet of voor de mensen om je heen, is er op zo’n moment geen ruimte voor angst, ontevredenheid of onrust. Het geeft een ontzettend positief gevoel en draagt bij aan je veerkracht.

 

  1. Voor een hoog energieniveau te zorgen

Voldoende energie hebben is zo belangrijk!

We weten allemaal dat je soms echt een wrak kunt zijn als je weinig energie hebt door bijvoorbeeld (langdurig) slaapgebrek of doordat je niet tevreden bent met je huidige werk. Dit laatste kan een enorme energievreter zijn.  Dan voel je je vaak moe, rusteloos, prikkelbaar en kun je niet veel hebben. Je bent dan niet bepaald mentaal weerbaar.

Doe dus regelmatig dingen die jou energie geven en maak van een hoog energieniveau jouw prioriteit. Ga bijvoorbeeld meer naar buiten, sport wekelijks en eet gezond. En indien nodig: neem je werkzaamheden eens onder de loep!

 

  1. Tijd voor jezelf te nemen

Zorg dat je voldoende tijd voor jezelf neemt en zet jezelf dus af en toe op de eerste plek. Ga doen waar jij behoefte aan hebt. Dus doe waar je blij van wordt in plaatst van je ‘moet’ lijstje af te werken of te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat doe je hierna maar weer, als je weer opgeladen bent… 😊

Mocht je het lastig vinden om hier zelf mee aan de slag te gaan: ik  bied coachingstrajecten aan om je mentale weerbaarheid te vergroten. Dit doen we met behulp van het paard. Voor meer informatie: kijk op mijn site onder paardencoaching!